Založ si blog

Politici zavádzajú a po voľbách nám zoberú ešte viac

Už dlhšiu dobu sledujeme „zápas“ politikov na zmiernenie krízy, ktorú sami svojim (ne)konaním spôsobili. Najväčší míňači peňazí nás chcú presvedčiť, že práve oni sú tí povolaní a iba oni vedia, ako dať verejné financie do poriadku.

 

Koncom roka si rozdali obrovské odmeny z „ušetrených“ prostriedkov, čo je nehorázny blud. Tak oni počas roka minuli viac ako vybrali na daniach, ale keďže rozpočet je podľa nich „nafukovací panák“ a oni si sami schválili absolútny ekonomický nezmysel, takzvaný rozpočtový deficit, tak sa nám snažia natlačiť do hláv kaleráby, že oni vlastne ušetrili, čo je nehorázna lož. Ich preteky v míňaní našich daní a ostatných finančných prostriedkov oni sami určite nezastavia. Zastavme ich bratia …

 

Ušetrené prostriedky sú tie, ktoré vznikli ako rozdiel medzi výberom daní a nákladmi na chod štátu. A skutočne ušetrené budú len vtedy, keď budú vyššie ako je celkové zadĺženie štátu. Takže odteraz ani cent na odmeny z ušetrených prostriedkov, až pokým štát nesplatí všetky dlhy.

 

Na správne fungovanie štátu by pohodlne stačili tri štvrtiny doterajšieho rozpočtu. Je ovšem nevyhnutné, aby sa všetky prostriedky používali s maximálnou zodpovednosťou a citom dobrého hospodára. Vráťme sa k povojnovému Nemecku. Nemecký ekonóm Ludwig Erhard v službách povojnového spolkového kancelára Conrada Adenauera bol autorom ekonomickej doktríny, ktorá položila základy obraovského ekonomického rozmachu Nemecka, ktorý si pamätáme pod pojmom hospdársky zázrak. Pán Erhard už vtedy vylúčil všetky možné nezmysly, ktorými nás súčasní politici denno-denne kŕmia v oblasti pretekov v míňaní našich daní. Za pozornosť stojí článok http://milant.blog.pravda.sk/2011/10/25/ludwig-erhard-vs-politika-krestanskych-demokratov/, prípadne http://www.investujeme.sk/ludwig-erhard-stat-by-sa-mal-spravat-ako-rozhodca/.

 

Ďalším vážnym prvkom našej politickej scény je zabetónovaný systém partokratických záujmov. Všetci dobre vieme, že v práci sme odmeňovaní za určitý výkon a ak pre firmu získame lepšie zákazky, sme aj lepšie odmeňovaní. Ako sa to deje v politike. V prvom rade sú všetci politici a ich rodné strany nastavení na bohapusté míňanie podľa hesla čím viac, tým lepšie. Lebo z väčšieho chleba sa trúsia väčšie omrvinky, ktoré sa ľahšie „pozametajú“. Práve preto štát nakupuje za nepomerne vyššie ceny to, čo my ako obyvatelia alebo firmy kúpime omnoho lacnejšie. Prečo to tak je? Lebo my obyvatelia alebo firmy nedostávame nič zadarmo a poznáme skutočnú hodnotu peňazí, ktoré zarobíme. Teda, ak štát kúpi drahšie a nie je to podložené napríklad dlhšou životnosťou, treba tieto nákupy postaviť mimo zákon a ľudí, ktorí ich spáchali, brať na zodpovednosť a predpísať im rozdiel k náhrade.

 

Týmto smerom by sa mali uberať verejné financie. Veľmi rýchlo by sme zistili, že na Slovensku je dosť prostriedkov na zvýšenie dôchodkov, aj riešenie školstva a zdravotníctva, a to bez zvyšovania daní. Nežmýkajte nás, nie sme citróny.

 

 

Odstúpte, vyslúžilci!

04.02.2012

V júli 1969 sme počúvali hit britskej skupiny Thunderclap Newman „Something In The Air“ (Niečo vo vzduchu). Aj teraz niečo visí vo vzduchu a súdna moc zase priliala oleja do ohňa predbežným opatrením proti zverejneniu knihy Toma Nicholsona. Je čas na revolúciu. …because the revolution’s here Call out the instigatorBecause there’s something [...]

Predčasné voľby – hody pre politikov

03.02.2012

Celý systém odmeňovania politikov je postavený na hlavu. Hlavne preto, že to vzniklo v ich hlavách a sami si to aj schválili. Poznáme kvalitu ich práce, aj koľko času v nej strávia. Kto vôbec vymyslel inštitút parlamentých prázdnin nad rámec riadnej dovolenky? Je to výsmech všetkým občanom tejto republiky. Každý normálny občan, ktorý pracuje, vie, že mzdu [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

makak

Svedomie sa nedá vyčistiť kefkou na zuby - Ernest Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 4374x
Priemerná čítanosť článkov: 1458x

Autor blogu

Kategórie

Archív